Dünyanın en güçlü roketi Falcon Heavy fırlatıldı!

Space X‘in Türkiye saatiyle 23:30 sularında gerçekleştirdiği, Falcon Heavy roketinin yüklü test uçuşu başarıyla gerçekleşti. Tesla Roadster şu an uzayda!

BİR ELON MUSK BAŞARISI

Konuya geçmeden önce, Elon Musk hakkında kafanızda bir soru işareti varsa eğer, daha önce paylaştığım “Elon Musk Kimdir?” adlı yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Dün Amerika Birleşik Devletleri saatiyle öğlen 15:45’de (Türkiye saatiyle 23:30’da) gerçekleşen Falcon Heavy roketinin uçuşu başarıyla gerçekleşti. Elon Musk, bu roketin içine yük olarak kendi kullandığı Tesla Roadster arabasını da koydu. Bu mükemmel düşünülmüş bir reklam çalışması olarak düşünülebilir. Yine de ne olursa olsun, canlı yayınla izleyip şahit olduğumuz bu fırlatılış, tanıklık edebileceğimiz nadir bir olaydır.

ABD‘nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Üssü‘nde gerçekleşen kalkış, adeta uzay teknolojilerinde birçok ilkin bir arada gerçekleştiği bir an oldu. Önce başarılı bir şekilde Dünya‘nın atmosferinden çıkan araç, iki yan iticisinden (ki bunlar da Falcon 9 roketleri) başarıyla ayrıldı. Daha sonra ana iticisinden de ayrıldıktan sonra başarılı bir şekilde yük bölmesini Dünya‘nın etrafında oval bir yörüngeyle bırakmayı başaran Space X ekibi, Elon Musk‘ın çılgın fikrini de gerçekleştirmiş oldu.

FALCON HEAVY CANLI YAYIN

Tesla with Falcon Heavy

Dün gece blogta ne yazsam diye düşünürken bir anda kendimi SpaceX’in Falcon Heavy canlı yayını izlerken buldum. Şahit olduğum çok güzel bir an oldu diyebilirim. Normalde daha erken fırlatılması beklenirken ertelene ertelene gece saat 23:30’u buldu.

SpaceX, YouTube üzerinde canlı yayında bu anı paylaştı. Fakat ben severek takip ettiğim bir YouTube kanalı olan, Barış Özcan‘ı izledim. Kendisi SpaceX‘in canlı yayınını aktarırken, bir yandan da söylenenleri Türkçe olarak çevirip yorumladı, güzel de bir yayın oldu. Aşağıda canlı yayının tekrarını izleyebilirsiniz. Daha fazla lafı uzatmadan sizi Barış Özcan ve SpaceX canlı yayınıyla başbaşa bırakıyorum.

Yayındaki önemli anlar: 
00:45 Yayın başlangıcı
04:25 Bu fırlatma neden önemli?
12:10 Başarı şansı
25:00 Elon Musk’ın Tesla’sı
28:30 Space X Yayını
43:25 Geri sayım ve fırlatılış
52:00 Sidebooster’ların geri dönüşü

Kaynaklar:  Barış Özcan (youtube), Webtekno, Cnn, Ntv

Yorum yaz: