Instagram Kamerasına Portre Modu Geliyor

Instagram kamerasına portre modu geliştirildiği haberini paylaşmak istedim. Çoğu kişinin özellikle instagram kamerası kullanması nedeniyle ve hikaye paylaşımını geliştirmek amacıyla böyle bir girişimde bulunduklarını tahmin ediyorum.

Portre modu ile fotoğraf çekimi özellikle iPhone telefonlarında çok moda olmuş durumda. Apple, iPhone 7 Plus modelini tanıtırken bu özelliği dikkat çekmişti ve daha sonra diğer modellerde de geliştirilerek devam etti.

Nedir Bu Portre Modu?

Portre modu, telefonun çift kamerasının bir DSLR fotoğraf makinesi gibi çalışmasını sağlar. Bu modda çekim yaptığınızda, çekmek istediğiniz nesne net, arka taraf ise bulanık olur.

Apple‘ın kullanıcılarına sunduğu portre modu, iki farklı mercekle çalışıyor. Birincisi 12 MP’lik geniş açılı mercek, diğeri ise 12 MP’lik telefoto merceği.

Portre modu çekimlerinde, bu iki mercek farklı şekillerde çalışıyor. Telefoto mercek, görüntüyü en kaliteli şekilde yakalamak için çekmek istenilen nesneye odaklanıyor, geniş açılı kamera ise dokuz katmanlı derinlik haritası oluşturarak nesneyi, arka plandan ayırıyor. Böylece çekilmek istenen nesne net, arka plan ise bulanık kalıyor.

Normal çekim ile portre modu arasındaki fark

Yukarıdaki resimde portre podu ve normal çekim arasındaki farkı çok rahat görebilirsiniz. Soldaki resim normal modu, sağdaki resim ise portre modunu göstermektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, portre modunda arka planın bulanık görünmesi, derinlik haritasının oluşturulması ile sağlanıyor.

Portre modu, yetersiz aydınlatılmış ortamlarda pek iyi sonuç vermeyebilir. Portre modunda mükemmel sonuçlar elde etmek istiyorsanız, ışığın yoğun olduğu yerde kullanmanız daha sağlıklı olur.

Gelelim bu modun Instagram’daki haline…

Instagram Portre Çekim Özelliği

Instagram’a sesli ve görüntülü konuşma özelliğinin geleceği söylentileri dolaşırken şimdi de portre modu hakkında geliştirme çalışmaları sürdüğü haberlerini görüyoruz. Şu an konuşulanlara bakılırsa Instagram yakın zamanda kendi portre modu özelliğini sunmaya başlayacak.

Artık orta ve üst segmentte yer alan akıllı telefonların kamera modları arasına dahil edilen portre özelliği, uygulama tarafında da hayat bulacak gibi görünüyor. Böylece doğrudan Instagram‘dan portre fotoğraflar çekip paylaşmak mümkün olacak.

Şu anda sistemin test aşamasında olmasıyla beraber ne zaman hayata geçirileceğine ilişkin herhangi bir bilgi yok.

Uygulama üzerinden portre çekim ne kadar kaliteli olur?

Bu benim kafamdaki bir soru aslında. Az önce okuduklarınız haberlerde geçen metinlerden toparladıklarımdı. Bunlar tabii ki söylentilerden ibaret olsa da gerçeklik payına inandığımdan dolayı burada paylaşmak istedim. Çünkü daha önce bu şekilde söylentilerle çıkıp gerçekleşen bir çok şey gördüm.

Telefonlar portre modu için kameralarını ona göre geliştiriyorlar ve kamerası bu özelliğe göre gelişmemiş olan bir telefon modelinde, instagram portre modu nasıl çalışacak, açıkçası merak ediyorum. Bana çok sağlıklı olmayacak gibi geliyor fakat yine de çoğu telefonda karşılaştığım bir durum var ki, Instagram kamerası telefonun kendi kamerasından daha iyi çekebiliyor. Bu yüzden neden olmasın sorusunu da düşündürmüyor değil.

Özellik gelirse inceleyip göreceğiz.

Sonraki yazıda görüşmek üzere.

 

 

Kaynaklar:
• Instagram kendi portre modu özelliğini geliştiriyor  /  gzt.com
• Instagram’ın içinde gizlenmiş portre modu  /  shiftdelete.net
• iPhone’nun Plus Modellerindeki Portre Modu Ne İşe Yarıyor  /  incehesap.com
• iPhone X Portre Aydınlatma Modunda Selfie Nasıl Çekilir  /  appleuzmani.net

Yorum yaz: