Ücretsiz Alan Adı Almak (.tk uzantılı)

Ücretsiz alan adı (domain) almak için birçok yol mevcut. Öncelikle bilmeyenler için çok kısa domain ve hosting kavramına değineyim.

Bir web sitesi alacaksanız öncelikle bir domain ve hosting almanız gerekir; bunların senelik belli ücretleri var. Bu ikisi, DNS ayarlarıyla birbirine bağlanır. Burda kastedilen dns, hosting tarafından verilen ve domain ayarlarına girilen dns ayarlarıdır. Genelde ns1.hostingfirmasi.com , ns2.hostingfirmasi.com şeklinde olur. Detay için Google‘da arayıp bilgi alabilirsiniz.

En basit şekilde anlatmak gerekirse; hosting, sitenizin dosyalarını barındırdığınız alandır. Bir nevi flash bellek gibi düşünebilirsiniz. İnsanların sitenize girebilmesi için dosyaların 7/24 aktif bir bilgisayarda (sunucuda) tutuluyor olması gerek. Hosting firmaları 7/24 aktif olan ve güvenliği sağlanan sunucularından, size belli bir alan ayırarak, bunu belli bir ücret karşılığında kiralar.

Domain ise, yine en basit kavramla, sitenizin linkidir. Tarayıcıda bu link yazılarak sitenize ulaşılır. Çeşitli alan adı uzantıları mevcuttur ve yine bunların belli ücretleri var. Örneğin;  siteniz.com , siteniz.net , siteniz.org  gibi.

ücretsiz alan adları

ÜCRETSİZ ALAN ADI ALMAK

.com, .net gibi alan adlarının belli bir ücreti olduğunu söyledim. Fakat tüm alan adları bu şekilde değil, bazı uzantılar ücretsiz olarak da sunuluyor. Ücretsiz alan adı alacağınız birçok site mevcut, fakat bunların çoğunda alan adı uzantısı çok uzundur, bu anlatacağım yöntemde .tk gibi kısa bir alan adına sahip olabileceksiniz.

Siteniz.abcdefghi.com gibi uzun olan alan adlarının bazıları alan adını ücretsiz vermesi karşılığında sitenizin içerisine kendi reklamını koyar. Benim bu yazıda anlatacağım yöntem ise hem ücretsiz hem de reklamsız. Bu nedenle bunu anlatmak istedim.

.TK UZANTILI ÜCRETSİZ ALAN ADI

Bu uzantıyı daha önce duymuş veya görmüş olabilirsiniz. Bir dönem ülkemizde yasaklandı fakat sonra tekrar açıldı ve şu anda aktif durumda. Yabancı bir sitedir, Türkçe dil desteği var fakat dil ayarını Türkçe yapsanız bile bazı yerlerde yine İngilizce terimler çıkıyor. Birazdan adım adım .tk uzantılı web sitesini nasıl alacağınızı anlatacağım. Fakat öncesinde uyarmalıyım; yukarıda da belirttiğim gibi, bu sadece domain. Bir siteye sahip olabilmeniz için bir de hosting‘e ihtiyacınız olduğunu unutmayın!

.tk uzantılı domain‘in güzel yanı isterseniz dns ayarlarını yaparak bir hostinge bağlayabilirsiniz. İsterseniz de var olan bir siteye yönlendirebilirsiniz. “Ücretsiz blog sitesi kurmak” ile ilgili olan yazımı buraya tıklayarak inceleyin, bu yazıda anlattığım yöntemle kendinize wordpress üzerinden veya blogger üzerinden ücretsiz site yapabilirsiniz. Daha sonra .tk uzantılı alan adınızı bu siteye yönlendirebilirsiniz.

ADIMLAR

  • Ücretsiz alan adı alabilmek için freenom.com sitesine girin.
  • Hemen karşınıza “Yeni ÜCRETSİZ etki alanı bul” yazısı çıkacaktır. Bu alana almak istediğiniz web sitenizin adını yazdıktan sonra “Uygunluğu Kontrol Et” butonuna basarak sorgulayın.
  • Karşınıza tk, ml, ga, cf ve gq şeklinde 5 adet alabileceğiniz alan adı çıkacaktır. Yanında ÜCRETSİZ etiketi varsa bu alan adı uygundur ve alabilirsiniz demektir. Daha önceden alınan bir adı ise “Uygun değil” yazacaktır. Böyle bir durumda başka bir isim yazıp tekrar sorgulatmayı deneyin.
  • Çıkan seçeneklerden istediğinizi seçin. Ben örneğe .tk uzantılı isimden devam edeceğim. Diğerlerinin de bir farkı yok, işlemler aynı şekilde devam edecektir. Alan adının sağ tarafındaki “Hemen alın” yazısına tıklayın.
  • Seçtikten sonra hemen sağ üst tarafta “1 sepetteki etki alanı” yazısı çıkacaktır. Onun yanında bulunan “Öde” butonuna tıklayın.
  • Karşınıza 2 seçenek çıkacak. Bunlardan ilki yönlendirmek için, yani bu alan adını girince başka bir siteye yönlensin isterseniz (örneğin blogger sitesine). Diğer seçenek ise, varsa eğer, bir hosting hesabınıza bağlamak içindir. Burada bir seçenek seçmeden de devam edebilirsiniz. Ayarlamaları sonradan da yapabiliyorsunuz. Ben şimdilik yönlendirme seçeneği ile devam edeceğim.
  • Burada bir önemli nokta daha var. Sağ tarafta bu alacağınız alan adının etkinlik süresi otomatik olarak “3 Months” (3 Ay) olarak geliyor. Bunu “12 Months” (12 Ay)  olarak değiştirin. Bu alan adını 12 ay boyunca ücretsiz kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Daha fazlasını isterseniz ücretli oluyor. 12 ay seçtikten sonra “Continue” seçeneğinden devam edebilirsiniz.
  • E-posta adresinizi girip “Verify My Email Address”e tıklayın. Tıkladıktan sonra mail adresinize bir onay mesajı gelecek. Mail adresinize giriş yaparak gelen maildeki onay linkine tıklayın. Onay maili hemen gelmeyebiliyor bazen, biraz bekleyebilirsiniz.
  • Sonrasında adres ve iletişim bilgilerinizi soracak, buraları kafadan sallayabilirsiniz. Doğru olması gerekmiyor.
  • Bu adımları da tamamladıktan sonra alan adınız hazır hale gelecektir. Güle güle kullanın.
  • Daha sonralarında istediğiniz zaman yine bu siteye giriş yaparak alan adınızın ayarlarını değiştirebilirsiniz. Eğer DNS ayarı yaparsanız bu ayarlar genelde 3-4 saat içinde etkin olur. Yine de sistemde size 48 saat içerisinde etkin olabileceği söyleniyor, bu maksimum süredir.

Takıldığınız bir yer olursa yoruma yazın, yardımcı olmaya çalışacağım. Görüşmek üzere.

Yorumlar (9):

  • Esra
    at 6 yıl ago

    Çok faydalı oldu teşekkürler

    Cevapla
  • osman
    at 5 yıl ago

    kolay gelsin. ben adres bilgileri kısmına kadar geliyorum oraya dediğiniz gibi kafadan sallıyorum devam et dediğimde ise lütfen bekleyin yazısı çıkıyor ve öyle kalıyor asla işlem yapmıyor. bilginiz var mı ?

    Cevapla
    • Osman Koç
      at 5 yıl ago

      Merhaba, normal şartlarda bilgilerini girdikten sonra e-mail bilgisinin olduğu bir sayfa geliyor. Başka bir tarayıcıdan deneyin, tekrar aynı sıkıntıyı yaşarsanız hatayı yazın yardımcı olmaya çalışırım.

      Cevapla
  • Shewky Whiteiron
    at 5 yıl ago

    Yöntem artık işe yaramıyor yeni domain kayıt edemiyorum. Siz de deneyebilir misiniz acaba ?

    Cevapla
    • Osman Koç
      at 5 yıl ago

      Merhaba, denedim kayıt ediliyor. Bir yerde eksik ya da hatalı bir şey yapmış olabilirsiniz.

      Cevapla
  • kemal
    at 5 yıl ago

    Merhaba, bu güvenilir mi?

    Cevapla
    • Osman Koç
      at 5 yıl ago

      Her konuda olduğu gibi bu konuda da bir kötüye kullanımdan kaynaklanan güvensizlik durumu var. Alan adı ücretsiz olduğu için hack, virüs, reklam ve benzeri gibi kötüye kullananlar çok oldu. Bu nedenle bazı siteler .tk uzantılı linkleri “güvenli değil” olarak nitelendiriyor. Örneğin Facebook üzerinden .tk uzantılı bir linke tıkladığınızda bu uyarıyı görürsünüz. İşte bu uyarı başta söylediğim sebepten kaynaklanıyor. Sizin açınızdan herhangi bir güvenlik sıkıntısı olmaz. Bu sadece bir alan adı, içinde veri tutan bir yer değil.

      Bu tür alan adlarını genelde site kurmak isteyen, hevesli olan veya en azından bir şeyler denemek isteyip de “şu an için para vermek istemiyorum” veya “bunun için para verecek durumda değilim” diyenler için öneriyorum. Normal alan adları 7-8 dolar civarında satılıyor. Eğer bu sizin için ödenebilecek bir tutar ise tabii ki .com veya .net şeklinde ücretli alan adlarını öneririm.

      Cevapla
  • Faruk
    at 5 yıl ago

    Alan adını aldım diyelim. 1 yıl sonra aynı alan adını tekrar alabilir miyim? Aynı hesaptan alınamayabilir ama farklı bir hesap açıp aynı alan adını almak mümkün mü?

    Cevapla
    • Osman Koç
      at 5 yıl ago

      Merhaba,
      Alınmıyor maalesef. Belli bir süreliğine ücretli hale geliyor. Tam olarak ne kadar sürdüğünü bilemiyorum fakat belli ki bu yöntemin deneneceğini tahmin etmişler 🙂

      Cevapla

Yorum yaz: