Asansörde Telefon Neden Çekmez?

Hepimiz yaşamışızdır mutlaka, asansörde telefonla konuşurken aniden şebeke gider ya da asansöre bineceğimiz zaman “tünele giriyorum” der gibi “asansöre biniyorum sonra ararım” diye kapatıyoruz. Tünele girmek demişken, aslında onu da sorgulamak lazım. Yolda giderken arabayla tünele girdiğinizde telefon neden çekmez? Hatta arabanın radyosu da gider.

Ben bazen kendi kendime bu tarz şeyleri sorgulayıp araştırıyorum. İnternette aradığım zaman gördüm ki bir tek merak eden ben değilmişim. Bu konuda birçok yazı yazılmış, hatta YouTube videoları bile çekilmiş. Bunları okuyup önce anlamaya çalıştım, daha sonra yazıya aktararak size anlatmaya çalışacağım.

Asansörde telefon neden çekmez?

Asansörde telefon çekmemesinin sebebi, aslında asansörün şeklidir. Çünkü asansörün dört tarafı metaldir ve Michael Faraday‘ın yaptığı Faraday Kafesi deneyine göre, elektriksel olarak iletken bir maddeden örülmüş bir kafes içerisine dışarıdan herhangi bir elektrik yani şebeke giremez. 

Bunu kendiniz bile deneyebilirsiniz. Bir kabın içine telefonunuzu koyun, etrafını alüminyum folyo ile kaplayın ve başka bir telefondan kendinizi aramayı deneyin. Ulaşılamaz olduğunu göreceksiniz.

Faraday Kafesi deneyine göre, iletken ve kapalı bir ortam aynı zamanda topraklanmış ise manyetik etki dışarıya çıkamaz, dışarıdaki manyetik etki de içeriye etki edemez. Dışarıdan gelen şebeke sinyalleri telefonun içerisinde bulunduğu kafesin (asansörün) üzerine geldiğinde şebekeyi içeriye almıyor, çevresinde yayıyor. Yani, dışarıdaki elektrik akımlarını içerideki boşluğa iletmiyor.

FARADAY KAFESİ

Faraday Kafesi, elektriksel iletken metal ile kaplanmış veya iletkenler ile ağ biçiminde örülmüş, içteki hacmi dışarıdaki elektrik alanlardan koruyan bir muhafazadır. 1836 yılında İngiliz Fizikçi Michael Faraday‘ın buluşu olduğu için “Faraday kafesi” diye adlandırılmıştır.

Elektromanyetik dalgaların iletkenlerden geçmesi zordur. Yüzey alanına gelen EM dalganın büyük bir bütünü (geldiği açıya göre değişir) yansıyacaktır, küçük bir kısmı da asansöre geçecektir. Bazen de öyle bir açıyla gelir ki, EM dalganın tamamı yüzey dalgası olur ve asansör içerisine hiç girmez.

Yazının başında verdiğim tünel örneğinde de yine bu nedenden dolayı telefon çekmez. 

 

Kaynaklar:  Donanım Haber, YouTube, Uludağ Sözlük, izafet.net , ElektrikRehberiniz, Vikipedi, Elektrikport

1 Yorum:

  • folorentorium
    at 5 yıl ago

    I like this post, enjoyed this one thank you for putting up. “The basis of optimism is sheer terror.” by Oscar Wilde.

    Cevapla

Yorum yaz: