Yazılım dünyasında kullanılan çeşitli diller vardır. Bunlar C, C++, C#, Java gibi dillerdir. Bunların yanında son zamanlarda Ruby, Python ve Perl gibi diller de popülerlik kazanmaya başladı. Bu konuda, bu dilleri geliştiren yani diğer bir tabirle yazılıma yön veren adamlar kimmiş onları tanımaya çalışacağız.
Türkiye’de yazılım eğitimi verilen okullar genelde C temelli eğitim vermektedir. Yeni yeni bu düzenin değiştiğini görüyorum fakat tamamen değişmesi için hala biraz zaman gerekiyor. Ben de bu eğitim sistemiyle yetişen biri olarak, meslek lisesinde C# eğitimi gördüm ve üniversitede de C++ ile başlayıp C# ile devam ettim. Sonrasında yeni dilleri kendi imkanlarınca öğrenmeye çalıştım.
Yazılım, çocukluktan gelen bir ilgi ve merak sonucu yöneldiğim bir alandır. Ortaokul zamanlarında ücretsiz siteler kurarak bunlar üzerinde html ve css öğrendim. Sonrasında Photoshop üzerinde tasarımlar yaparak html ile kodlamayı öğrendim. Şu an html Allah’ın emri tabii ki 🙂 Yazılım dili olarak bile sayılmıyor, fakat o zamanlar önemliydi.
Asıl yazılım temelini ve “algoritma” kavramını meslek lisesinde öğrendim ve hala da o temeller üzerine devam ediyorum. Lisede faydalı bir eğitim aldığımı düşünüyorum, keşke aynı seviyeyi üniversitede de görseydik diye bir ukde de var fakat hayırlısı diyelim 🙂 Zaten üniversitede derste gördüklerinizden çok, üniversite dışında kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz önemlidir diyerek konuyu çok dağıtmadan kapatalım. Yazılıma yön veren adamlara sırayla değinelim.
Dennis Ritchie (C)
Tam adıyla Dennis MacAlistair Ritchie, 9 Eylül 1941 yılında New York’un Bronxville kentinde dünyaya geldi. Günümüz teknoloji ve yazılım sektöründe çokça duyup tanıdığımız; Microsoft kurucusu Bill Gates ve Facebook kurucusu Mark Zuckerberg gibi Dennis Ritchie de Harvard mezunudur. Ritchie, Harvard‘dan Fizik ve Uygulamalı Matematik bölümünden dereceyle mezun oldu. 1967’de Bell laboratuvarları Bilgisayar Bilimleri Araştırmaları merkezinde Bilgisayar Mühendisi olarak çalışmaya başladı. Mark Zuckerberg örneğini sadece aynı okuldan olduklarından dolayı vermedim, aynı zamanda kendisi Zuckerberg’in ilham aldığı kişilerden biridir.
Dennis Ritchie, Ken Thompson ile birlikte C yazılım dilinin oluşturmuş ve aynı zamanda Unix‘in geliştirilmesinde de büyük katkı sağlamışlardır. Java, C++ ve C# gibi günümüzde hâlen kullanılan programlama dillerinin de fikir babalığını üstlenmektedir.
Linux işletim sisteminin ilk buluşçuları arasında yer alan Dennis Ritchie, 1983 yılında Turing ödülünün sahibi olmuştur. C programlama dili üzerinde yaptığı başarılı çalışmalar ile dünya çapında en iyi bilgisayar yazılımcısı olarak görülmektedir. Ulusal Teknoloji Madalyası’nı 1999’da Thompson ile birlikte almıştır.
Dennis Ritchie 12 Ekim 2011’de hayatını kaybetmiştir. Unix için söylediği ünlü bir söz ile kendisini analım.
Unix, temelinde oldukça basit bir programdır. Fakat bu programı kullanmak için dâhi olmak gereklidir.
Dennis MacAlistair Ritchie
Bjarne Stroustrup (C++)
Bjarne Stroustrup, 1950 yılında Danimarka’nın Aarhus kentinde doğdu. 25 yaşında Aarhus Üniversitesi’nin Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun oldu. Sonrasında İngiltere’de, adına hepimizin aşina olduğu, Cambridge Üniversitesi‘nde doktorasını tamamladı. Şu anda da Texas A&M Üniversitesi’nin Bilgisayar Bilimleri Bölüm Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.
Stroustrup, C++ programlama dilinin geliştirmesi ve Ritchie’nin bayrağını devralması ile tanınmaktadır. C++ dilini geliştirmekle yetinmeyerek aynı zaman standartlaştırma kuruluna da önayak olmuştur.
C++ programlama dili, C‘yi kapsayan ve çok paradigmalı (paradigma: değerler dizisi), yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir. İlk olarak “C With Classes” olarak anılıyordu, fakat daha sonra C’deki herhangi bir sayısal değişkenin değerini bir artırmaya yarayan “++” soneki anımsatacak şekilde C++ olarak isimlendirilmiştir.
Bjarne Stroustrup, şu anda “C++0x” olarak adlandırdığı yeni projesi üzerinde çalışmaktadır. Bu projedeki amacı, gerçek dünya sistemlerinin yapılandırmasında yardımcı olacak araçları ve teknikleri geliştirmek için temel yöntemleri bulmaktır.
Hep bilgisayarımı telefon kullanmak kadar kolayca kullanmayı dilemiştim; dileklerim gerçekleşti. Çünkü, artık telefonumun nasıl kullanıldığını anlamıyorum.
Bjarne Stroustrup
Anders Hejlsberg (C#)
Anders Hejlsberg, 1960 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde doğdu. Danimarka Teknik Üniversitesi’nde eğitim gördü fakat okulunu bitirmedi. Okurken Nascom mikrobilgisayar için programlar yazmaya başladı.
Danimarkalı Bilgisayar Mühendisi Hejlsberg, Borland’ın ilk çalışanlarından ve Turbo Pascal‘ı yazan kişidir. Birçok popüler ve başarılı programlama dilinin geliştirme araçlarının tasarlanmasına yardım etti. Delphi ürün hattının baş mimari olarak çalıştı ve sonrasında 2001 yılının başlarında 3 milyon dolar karşılığında Microsoft‘a transfer oldu.
Microsoft’ta Visual J++ ve Windows Foundation Classes’i geliştirmede önemli rol oynadı. Ardından COM+ ve VS.Net Framework ekibinin başında çalıştı. Bu ekiple birlikte C# dilini geliştirip derleyicisini yazdı.
C++ dilinin adını C dilinde bir tam sayı değişkenin değerini artırmak için kullanılan “++” operatöründen geldiğini söylemiştik. C# dilinde de, C++’tan sonra geliştirildiği için adını “(C++)++” ifadesinde artı işaretlerinin bir araya gelmesinden alır. Daha önce Pascal ve Delphi derleyicilerini tasarlamış olan Anders Hejlsberg, yeni geliştirdiği dilde o dönemin en yaygın ve en beğenilen nesne yönelimli dili olan Java‘nın söz dizimini temel almıştır.
İnsanlar size bir şeyin yapılamayacağını söylediğinde bu, mutlaka yapılamayacağı anlamına gelmez. Sadece onların yapamayacağı anlamına gelir.
Anders Hejlsberg
James Gosling (Java)
James Gosling, 19 Mayıs 1955 yılında Kanada’nın Alberta kentinde dünyaya geldi. 22 yaşındayken Calgary Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünde eğitim almaya başladı. Oradaki eğitiminden ardından 1983 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünde doktora kazandı. Burada, doktora tezi olarak “cebirsel işlem kısıtlamaları” konusunda çalıştı.
Gosling, Sun Microsystems‘te mühendis olarak çalışırken Java programlama dilini geliştirmeye başladı. Java, açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, yüksek verimli, yüksek seviyeli ve yorumlanan bir dildir. En önemli özelliklerinden biri ise platform bağımsız olarak kullanılabilmesidir.
James Gosling ayrıca 1992 yılında, bugün kullanılan telefon ve tablet teknolojisinin ilk prototiplerinden birini geliştirdi. 1984 yılında çalışmaya başladığı Sun Microsystems‘ten 2010 yılında ayrıldı ve 2011 yılında da Google ile çalışmaya başladı. Fakat Google‘da da uzun süre kalmadı, çalışmaya başladıktan yaklaşık 5-6 ay sonra bir start-up şirketi olan Liquid Robotics‘e geçiş yaptı.
Bunların yanı sıra birçok derleyici ve mail sistemi tasarlamış, Unix için çoklu-işlemci sürümü geliştirmiş ve bundle programına katkı sağlamıştır. Şu anda da çeşitli şirketlerde danışmanlık yapmakta ve kitapları ilgiyle takip edilmektedir.
Bugün Java dışında bir dil seçmem gerekseydi bu, Scala olurdu.
James Gosling
Teknolojiye yön veren adamlar konusunu iki yazı olacak şekilde paylaşmak istedim, bu nedenle bu yazıyı burada sonlandırıyorum. Sonraki yazıda diğer yazılım dillerine değineceğiz (okumak için tıklayın). Bu arada nesne tabanlı dillerden söz etmişken, nesne tabanlı programlama hakkında bilgilenmek isterseniz “Sorularla Nesne Tabanlı Programlama (OOP)” adlı yazıya göz atabilirsiniz. Görüşmek üzere.
Bir yanıt yazın