Software Engineer

Sonic Android Oyunu Bilgilerinizi Sızdırıyor!

·

Gelişen teknolojinin bize sunduğu imkanlar çok iyi olsa da zararları da beraberinde getiriyor. Tabii ki bu yine insanların dikkatsizliğinden yararlanılarak yapılan zararlardır. Birçok uygulama ve oyunlar bizim çeşitli bilgilerimizi alarak kullanıyor. Bunlardan biri de Sonic android oyunu.

SONIC ANDROID OYUNLARI

Sonic çizgi filmini birçoğumuz hatırlarız. Şimdi bu çizgi filmin Google Play Store‘da yaygın olan birçok oyun versiyonu mevcut. Geçenlerde çıkan haberlere göre bu oyunlar, oynayanların bilgilerini çalmakla yetmiyor bunları sertifikasız sunuculara aktarıyorlar. Bu ne anlama geliyor derseniz, bilgilerinizin aktarıldığı sunuculara sahip kişiler bu bilgileri istediği gibi kullanabilir. Cem Yılmaz esprisi ile bizim mangal başındaki fotoğrafımızı ne yapsınlar diyebiliriz, fakat hangi bilginizin ne amaçla kullanıldığını ve bunun karşınıza nasıl çıkacağını asla bilemezsiniz.

Oyunlarda 15 farklı güvenlik açığı bulunuyor

Sonic

Genel olarak mobil uygulamalarda bulunan art niyetli bilgi sızdırmaları daha sık pek bilinmeyen geliştiricilerin elinden çıkan yapımlarda karşımıza çıkıyor söylenebilir. Bilgi sızdırma hadiseleri öyle bir noktaya sürüklendi ki artık tanınmış markalar da ciddi tehlikeler arz edebiliyor. Bu duruma en iyi örnekler arasında OnePlus yer alırken bir kötü haber de SEGA‘dan geldi.

Ünlü oyun firmasının Android ekosistemindeki Sonic oyunlarında konum cihaz bilgilerinin izinsiz bir biçimde sızdırıldığı iddiaları gündemdeki varlığıyla ciddi ses getirdi. Yüz milyonlarca insanın telefonunda yüklü olan bu oyunların bilgi sızdırması son derece can sıkıcı olarak nitelendiriliyor. Dünyaca ünlü güvenlik firması Pradeo yaptığı araştırmalarda oyunların ortalama olarak 15 farklı açığa sahip olduğunu ortaya koydu. Tüm bu bilgilerin üzerine SEGA‘nın konuya dair ciddi bir araştırma başlattığı ifade ediliyor.

(Haber kaynağı: gzt.com)

Sonic

BİLGİLERİ NASIL ÇALIYORLAR?

Bilgilerinizin çalınması çok basit aslında. Oyun veya uygulamayı marketten yüklerken, yüklemeden önce sizden birkaç izin istiyor. Bunlar kameraya erişim, SD karta erişim, rehbere erişim, dosyalara erişim gibi izinler. Genel olarak insanlar bunları önemsemeden hepsine izin veriyor. Sizin verdiğiniz bu izinler sayesinde telefonunuzda olan biten her şeyinize erişebiliyorlar. Kişilerinizi, mesajlarınızı, fotoğraflarınızı, videolarınızı… Telefonunuzda olan biten ne varsa. Mesajlarıma erişsin ne fark eder diyorsanız, bir  de kamera erişimini düşünün. Açıp sizi veya etrafınızda olan biten her şeyi izleyebilir. Üstelik bunu ruhunuz duymadan yapabilirler.

Bu nedenle güvenmediğiniz oyun veya uygulamalara bu tarz izinleri vermeyin. Örneğin, bir oyun neden sizin kişilerinize veya mesajlarınıza erişsin? Bu çok saçma değil mi? Bazı oyunlarda çevrimiçi oyun mantığı olduğu için arkadaşlarınızla birlikte oynama vb. gibi durumlar için kişilerinize erişim istiyor. Fakat yine de dediğim gibi güvenmediklerinize izin vermemenizi öneririm.

ÇOCUKLARA DİKKAT!

Bu dönemdeki çocukların elinden tablet ve telefonlar düşmüyor. Bu nedenle eğer çocuğunuz veya kardeşiniz varsa, mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Çocuklar bu tarz oyunları ve uygulamaları indirip her şeyini kurcalıyor. Fakat özellikle çocuklar için kötü amaçlı olan oyunlar mevcut. Bunlardan denk geldiğim bir örnek vermek gerekirse, çeşitli görevler veren bir oyun vardı, şu an ismini hatırlamıyorum fakat bir süre gündemdeydi. İnternete bağlanarak online oynanan bir oyun. Bu oyunda çeşitli talimatlar veriliyor ve oynayan kişi bunları gerçekleştiriyor. Bir süre sonra oynayan kişiye kamerayı açtırarak çeşitli fotoğraflar çektiriyor. Çocukları istismar edecek türde fotoğraflar çektiriyorlar. Bunu yaptığı ortaya çıkınca tabii ki gerekli yasal işlemler yapıldı; oyun kaldırıldı ve bunu yapanlar tutuklandı. Fakat bir kez yapıldı bir daha olmaz demeyin. Bu nedenle çocuğunuzun veya kardeşinizin oynadığı oyunlara, girdiği uygulamalara dikkat etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir