Teknoloji gündeminden önemli gelişmeler ve onlarla ilgili kısa haberleri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bu formatta yazdığım bir önceki yazıyı Şubat ayında paylaşmıştım (okumak için tıklayın). Tekrardan bu ay için teknoloji gelişmelerinden ilgi çekici olan haberleri toplamaya çalıştım. Dilerseniz haberleri okumaya başlayalım.
TEKNOLOJİ GÜNDEMİ
• Protez Kol ve Bacak Kullananlar Acı Hissedebilecek
Önceden protez uzuv kullanmak kullanışlı değildi; işlevsizlikleri bir yana, aynı zamanda hissetme olmadığından dolayı dolayı bu konuda sıkıntı yaşayan insanlar çoğunluktaydı. Fakat artık yepyeni bir dönemdeyiz ve bu uzuvlar artık hisleri de iletebiliyor; bunlara acı da dahil.
Henüz her uzuv kaybı yaşayan insan için erişilebilir olmasa da, zihinle kontrol edilebilen, insan derisine neredeyse birebir benzeyen protez uzuvlar artık mevcut. 3D yazıcıların icadının ve milimetrik hesaplamaların kolaylıkla gerçeğe dökülebilmesinin de bunda payı büyük. Doğuştan veya sonradan engelli olan insanlar içinse gelinen bu nokta oldukça mutluluk verici.
Ancak her alanda olduğu gibi, tıp bu konuda da durmak bilmiyor. Johns Hopkins Universitesi’ndeki bilim insanlarının son araştırmaları, uzuvları kaplayacak olan elektronik derilerle (e-dermi adını veriyorlar) alakalı. Bu çalışma nihayete erdiğinde, eksik uzvun herhangi bir bölgesindeki her türlü dokunuş hissedilebilecek. Hatta ve hatta buna şiddetli çarpma ve yanmalardaki acı da dahil.
Şu an bir eldiven aracılığı ile yürütülen projenin daha ince ve insan derisine daha yakın bir materyal ile sürdürülmesi planlanıyor. Çalışmaların devam etmesini ve çok daha iyi sonuçlar elde edilmesini umuyorum.
• Karşınızda Uçan Robot Ejderha “DRAGON”
Bildiğiniz gibi bilim insanları günümüzde birçok robot sistemi geliştiriyor. Bu robot sistemlerinin çoğunda gerçek doğadan ilham alınıyor. Tokyo Üniversitesi araştırmacıları ise karşımıza oldukça ilginç bir buluş ile çıkışını gerçekleştirdi. Adını DRAGON koydukları bu uçan ejderha, birçok teknolojik parçanın birleşimi sonucu meydana gelmiş durumda.
Hareketli bir yapıya sahip olan robot, bünyesinde sekiz adet ufak pervane barındırıyor. Böylelikle oldukça kıvrak hareketler gerçekleştirebiliyor. Bu sayede bir bütün halinde havalanabilen robot ejderha, havadayken şeklini de değiştirebiliyor. Gerçekten stabil şekilde uçtuğu görülen DRAGON, gövde yapısıyla inanılmaz imkanların kapısını aralıyor.
Intel’in Eculid teknolojisi üzerine kurulduğu belirtilen DRAGON, istenirse birbirine bağlı 12 modülden oluşturulabiliyor. Bu da çok daha uzun ve yerine göre çok işe yarayabilecek güçlü bir uçan sistem anlamına geliyor. Peki bu icat bize ne gibi katkılarda bulunabilir?
Akla ilk olarak arama kurtarma çalışmaları gelmekte. Eğer bu alanda değerlendirilir ve geliştirilirse, drone’ların bile yapamadığı kıvrak hareketleri gerçekleştirebilir ve arama kurtarma çalışmaları sırasında insanoğluna büyük yardımlarda bulunabilir.
• Hava Yastıklı Telefon Kılıfı
2013’te Çin‘de kurulan ve kısa sürede akıllı telefon pazarında önemli bir paya ulaşan Huawei grubunun cep telefonu alanındaki dijital markası Honor, hava yastıklı telefon çıkardı.
7X model telefonun en önemli özelliklerinden biri olan köşelerde bulunan hava yastıkları, düşme ve darbelere karşı ek bir koruma sunuyor. Türkiye’de ve dünya çapında otoriteler tarafından kabul gören testlerde geçer not alan akıllı telefon her türlü darbeye karşı koruma sağlamayı amaçlıyor. Yapılan testlerde düşme ve darbelere karşı maksimum koruma sağlamayı başaran telefon, her türlü düşme testinden geçer not aldı.
Telefonun dört bir köşesinde bulunan hava yastıkları düşme sırasında oluşan darbeleri en aza indirmeyi amaçlıyor.
Çin’de 2013 yılında kurulan Honor, rekabetçi ürünlerini 74 ülkeye ve 80 milyon kişiye ulaştırarak 2018 yılında sekiz adet “CES’in En İyisi” ödülü almayı başardı.
• Gıda Maddeleri Bozulduğunda Uyarı Veren Etiket
Bilim insanları, NFC (Near Field Communication) -Yakın Alan İletişimi- kullanarak bozulan etleri tespit eden yeni bir teknoloji geliştirdi. Etiketler, etin salgıladığı kimyasallar ile etkileşime girerek, cep telefonlarına uyarı gönderecek. Bu sayede uygulamayı kullanan insanlar alacakları etin taze olup olmadığını öğrenebilecek.
Bu yeni teknolojinin kullanıma geçmesiyle, ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelerin önüne geçileceği düşünülüyor. Nanjing Üniversitesi ve Texas Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının ortak çalışması olan bu proje aslında temelde pek çok üründe kullanılan etiketlere benziyor. Ancak bilim insanları bu etiketlere, etin bayatlamaya başlamasıyla ortaya çıkan kötü kokuyu ve salgıları tespit edebilen bir polimer bazlı gaz sensörü entegre etti.
Sensörler, etiket ile ete aynı anda temas edebilen bir yere yerleştirildi. Sonrasında ise buzdolabında muhafaza edilen ette 24 saat içinde meydana gelen değişiklikler başarı ile tespit edildi.
Etin tazelik bilgisini, NFC etiketler sayesinde akıllı telefonlara aktarma işlemini de başarıyla gerçekleştiren ekip, bu teknolojinin gelecekte pek çok gıda maddesi için kullanılabilmesini hedefliyor. Gıda zehirlenmesi, tüm dünyada en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri ve yalnızca ABD’de sene içinde ortalama 3.000 insan bu yüzden hayatını kaybediyor ve araştırmacılara göre tüketilen besin hakkında önceden bilgiye sahip olmak bu durumun önüne geçecek.
Kaynaklar: futurism.com , webtekno.com , teknolojioku.com , businessht.com.tr , dailymail.co.uk
Bir yanıt yazın