Deprem Düdüğü mobil uygulaması, 2-3 sene öncesi İzmir depremi sonrası sosyal sorumluluk amacıyla geliştirip yayınladığım ücretsiz ve reklamsız bir düdük uygulamasıdır. Olası bir depremde, enkaz altında kaldığımızda sesimizi dışarıdaki insanlara duyurabilmek için bir düdüğe ihtiyacımız olur. Günümüzde baktığımızda pek kimse yanında gerçek bir düdükle dolaşmaz. Fakat telefonlarımız her an elimizde veya baş ucumuzda bulunan cihazlardır. Bu nedenle olası bir enkaz altında kaldığımızda telefon içerisindeki deprem düdüğü uygulaması işimizi görebilir.
30 Ekim 2020 tarihindeki yıkıcı İzmir depremi sonrası telefonuma bir deprem düdüğü uygulaması kurmak istedim. Markete girip birkaç benzer uygulamayı indirip gördüğüm ilk şey rahatsız edici birçok reklam oldu. Kimisi de internet ihtiyacı gerektiriyordu. Bu durum oldukça rahatsız etti ve tamamen reklamsız, internet olmadan da çalışabilen basit bir deprem düdüğü uygulaması yapmak istedim. Uygulamanın hiçbir kazancı / getirisi bulunmamaktadır.
Uygulama ile ilgili ilk duyuru yazısını daha önce buradaki yazıda paylaşmıştım.
Uygulamayı Google Play Store üzerinden indirmek için tıklayın.
YENİ: Uygulamayı AppStore üzerinden indirmek için tıklayın.
Yeni versiyonda neler var?
Uygulama versiyon 2.0.1 ile birlikte aşağıdaki güncellemeler yayınlandı.
- Çekiç sesi eklendi.
- DarkMode (Karanlık Mod) özelliği eklendi. Telefonunuzun ayarına göre otomatik olarak algılar.
- Aynı anda iki ses çalma hatası düzeltildi.
- Bağımlılıklar güncellendi. Yeni Android versiyonlarındaki hatalar giderildi.
- Telefonda az yer kaplama özelliğini sürdürüyor.
Yazının başında da belirttiğim üzere uygulamayı 2020 yılı sonlarında geliştirmiştim sonrasında 2021 yılı içerisinde de ufak bir güncelleme çıkmıştım. Çok eski kaldığından dolayı yazılımsal olarak bazı bağımlılıklarda sorunlar olduğunu gelen yorumlardan anladım. Yeni telefon modellerinde düdüğe bastıktan sonra tekrar durdurmak için butona basıldığında durmadan düdük çalmaya devam ediyordu. Bazı telefonlarda da donma gibi durumlar olduğunu öğrendim. Bu ve benzeri gibi sorunlar, Flutter versiyonu ile birlikte tüm bağımlılıkların güncellenmesi ile çözülmüş oldu.
Ekran Görüntüleri
Dark Mode hali ile olan ekran görüntülerini aşağıda görebilirsiniz
Yeni ses: Çekiç
Google Play Store üzerindeki yorumlarda ve bana gelen maillerde birçok öneri oldu. Öncelikle bunlar için çok teşekkür ederim. Tüm yorumları tek tek değerlendirip not aldığımı da belirtmek isterim. Bu yorumlar içerisinde ek olarak konulması istenilen farklı sesler olmuş, bunlardan bir tanesi yeni versiyona dahil oldu: Çekiç Sesi. Kahramanmaraş depreminde bazı depremzedeler enkaz altında bir yerlere vurarak çıkardıkları sesler ile kurtuldular. Bu nedenle de işe yarabilir diye çekiç sesi de eklendi.
Dark Mode özelliği geldi!
Yine yorumlarda gelen bir diğer öneri olan Dark Mode (Karanlık Mod veya Karanlık Tema) özelliği de eklendi. Telefonunuzda karanlık mod aktif ise uygulama bunu otomatik algılayıp siyah tema ile açılmaktadır. Böylece enkaz altında hem göz yormaz hem de telefon şarjınızı daha az tüketecektir. Burada ara detay olarak belirtmek isterim; uygulama telefon şarjı konusunda oldukça verim davranmaktadır. Sesi çalmaya başladıktan sonra ekranı komple kapatabilirsiniz, bu sırada ses çalmaya devam edecektir ve şarjınız daha uzun ömürlü olacaktır. Bu özellik zaten var olduğu için buradaki özelliklere eklemedim.
7MB uygulama boyutu
Uygulama, daha önceki sürümünde 5.6MB yer kaplıyordu, v2 ile birlikte 7MB olarak güncellendi. Öncekine göre boyutu artmış gözükse de 7MB bir uygulama için oldukça iyi bir boyuttur. Bu nedenle yer kaplamasın diye uygulamayı kaldırmanıza gerek yok, telefonunuzda durduğunda depo anlamında bir problem yaratmayacaktır.
V3 Yolda!
İş ve kişisel hayat yoğunluğundan fırsat bulamadığım için not aldığım fakat henüz ekleyemediğim birkaç özellik daha mevcut. Bunları da ilk fırsatta v3 olarak yayınlamayı düşünüyorum.
- Telefondan seçilen sesi çalmak,
- yazıları büyütüp küçültme,
- sesin sürekli çalınabildiği gibi aralıklı olarak da çalabilme
gibi özellikler eklemeyi planlıyorum. Ayrıca, uygulama şu an sadece Android telefonlarda mevcut. Google Play Store üzerindeki hesabımda yayınladım. iPhone, Huawei gibi farklı işletim sistemi kullanan telefonlarda da kullanabilmesi için alt yapı çalışmaların devam ediyorum.
Katkıda bulunun
Bir yazılımcı iseniz siz de uygulamaya katkıda bulunabilirsiniz. Uygulama kaynak kodları GitHub hesabımda bulunmaktadır. Buraya tıklayarak gidebilirsiniz. Yazılımsal hatalar ve ek özellikler varsa bunları geliştirip Pull Request oluşturabilirsiniz.
Umarım kullanmak zorunda kalmayız..
Bir yanıt yazın