Katlanabilir Dokunmatik Telefonlar

Hayatımıza hızla giren teknolojilerden biri: katlanabilir dokunmatik telefonlar. Günümüzde kullandığımız akıllı telefonların ekranlarına kıvraklık ve eğim özelliği üzerinde çok duruldu. Samsung‘un Edge modellerinde kenarların yana doğru eğimli olması da buna bir örnek olarak verilebilir. Samsung, bu özelliği televizyon ve monitörlerde de kullanarak oldukça geliştirdi. Yıllarca Apple tanıtım klibinde gördük bükülebilir/kıvrak telefon modelini fakat nedense Apple buna hala geçemedi. Zaten ekran konusunda yıllarca Samsung‘un ürettiği ekranları kullandı, sonrasında LG ile anlaştı.

Konumuza dönecek olursak; tanıtımı yapılan ve son günlerde gündemde olan Samsung Galaxy Fold modeliyle katlanabilir dokunmatik telefon teknolojisi hayatımıza resmen girdi. Galaxy Fold modeliyle birlikte Huawei de boş durmadı ve Mate X adlı katlanabilir akıllı telefonunu duyurdu. Huawei Mate X henüz satışa sunulmadı. Fakat sunulsa bile alınabilirliği tartışılır 🙂 Çünkü, yurt dışı satış fiyatı 1.980 dolar olarak duyuruldu. Bu da yaklaşık olarak 13 bin küsur Türk lirası yapıyor (vergisiz). Samsung Galaxy Fold ise vergisiz olarak 10 bin küsur Türk lirası. Küsuratları bilerek yazmadım çünkü dolar kurundan dolayı değişiklikler olabilir. Fakat şu anki seviyelerde devam ederse vergiyle birlikte herhalde Türkiye’deki satış fiyatı 20 bin TL’yi bulacak gibi. Gözüken o ki, telefonlarla birlikte fiyatlar da katlanacak 🙂

Fiyatları şimdilik göz ardı edelim ve bu telefonların özelliklerine bir bakalım.

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold katlanabilir telefon

Fold kelimesi ‘bükülmek’, ‘katlamak’ gibi anlamlara gelmektedir. Bu nedenle isim konusunda Samsung tam isabet yapmış gibi görünüyor. Samsung bunu ’10 yıl sonraki ilk Galaxy’ olarak duyurdu ve tabi katlanabilir akıllı telefonlar arasında da ilklere girdi diyebiliriz.

İki ekranı da açık haldeyken 7.3 inç boyutunda olan Galaxy Fold, katlanmış halde ise 4.5 inç boyutunda bir ekran sunuyor. Galaxy S10 serisinde kullanılan Exynos 9820 işlemcisi, Galaxy Fold modelinde de kullanılıyor.
Exynos 9820, Samsung tarafından 7nm teknolojisiyle üretilen ve Apple A12 Bionic, Kirin 980 gibi işlemcilere rakip olabilecek seviyede güçlü bir işlemcidir. Yeni nesil Samsung Exynos yonga seti, önceki nesil modeller ile kıyaslandığında %50 oranında daha iyi bir performans sergilemektedir. Exynos 9820 ile ilgili daha fazla detaya girmek istemiyorum, merak edenler onu ayrıca araştırabilir.

12 GB ram ve 512 GB hafızasıyla göz doldururken diğer yandan kötü bir haber ise Galaxy Fold modelinde kulaklık girişi bulunmuyor. 4380 mAh gücündeki bataryası dışında arka tarafta 3, ön tarafta ise çift arka kamerası bulunmaktadır. Hem kablolu hem kablosuz hızlı şarj desteği sunuluyor.

Samsung Galaxy Fold tanıtım videosunu resmi YouTube kanalı üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=7r_UgNcJtzQ

Galaxy Fold Teknik Özellikleri

• Ana ekran: Ana ekran: 7.3 inç QXGA+ Dinamik AMOLED (4.2:3)
• Kapak ekranı: 4.6 inç HD+ Super AMOLED (21:9)
• İşlemci: Snapdragon 855
• Bellek: 12 GB RAM LPDDR4x
• Depolama alanı: 512 GB
• Ana kamera: Ultra geniş açı 16 MP, f/2.2 // Geniş açı 12 MP (2PD), f/1.5 – f/2.4, OIS // Telefoto 12 MP f/2.4, OIS
• Kapak kamerası: 10 MP (2PD), f/2.2
• Ön kamera: Geniş Açı 10 MP (2PD) f/2.2 // RGB Derinlik 8 MP f/1.9
• Batarya: 4.380 mAh
• İşletim sistemi: Android 9.0 Pie

Huawei Mate X

Huawei Mate X katlanabilir telefon

Huawei Mate X modelini Samsung Galaxy Fold ile karşılaştırarak anlatmak daha iyi olacak gibi, zaten birçok kişi aralarındaki farkı merak ediyor. Karşılaştırmayı yaparken Mate X‘in özelliklerini de anlatmış olacağım.

Mate X, ‘en ince katlanabilir akıllı telefon’ unvanıyla Samsung karşısındaki (şu an için) en güçlü rakip olarak karşımıza çıkıyor. Mate X’te yonga seti olarak HiSilicon Kirin 980 kullanılıyor ve 5G desteği bulunuyor (Galaxy Fold’ta 5G desteği olup olmadığı ile ilgili bir bilgi verilmedi henüz). 5G konusunda önde gibi gözükse de yonga seti ile çok az da olsa Samsung’un gerisinde kaldığını görüyoruz. Ayrıca Galaxy Fold üzerinde 12 GB RAM varken Mate X’te ise 8 GB RAM bulunuyor. Buraya kadar olan duruma baktığımızda taraflar eşit gibi; birinin noksanı öbürünün artısı.

Tasarım konusunda internetteki görüşlere bakacak olursak, Huawei Mate X‘in daha iyi olduğunu görürüz. Nitekim, ben de bu konuda oyumu Mate X’ten yana kullanıyorum. Galaxy Fold, Mate X’e göre daha kaba ve ekranı açıkken sağ üst köşesinde büyük bir çentik var. Mate X ise inceliği ve açıldığında çentiksiz tam ekran olması ile bu konuda öne geçiyor.

Samsung Galaxy Fold katlanabilir telefon
Samsung Galaxy Fold

Dışa doğru katlama mı, içe doğru mu?

Huawei Mate X, dışarı doğru katlanmış ekranıyla katlanmış haldeyken önde 6.6 inç ve arkada 6.38 inç boyutlarında iki yönlü bir ekran deneyimi sunuyor. Açık halde ise 8 inçlik OLED Full View çentiksiz ve çerçevesiz bir tablet ekranına sahip oluyor. Ekran katlanmış haldeyken hem önde hem arkada dokunmatik olması ise kafalarda soru işareti bırakan bir nokta; telefonu düşürdüğünüzde sıkıntılı bir durum oluşabilir. Bu konuda Samsung sanki daha düşünceli davranmış gibi duruyor.

Huawei Mate X, yüzden fazla bileşene sahip olan ve patenti kendisine ait olan bir menteşe sistemiyle geliyor. Bu sistem, telefonun arada hiç boşluk bırakmadan katlanmasını sağlıyor. Kamera konusunda ise, Mate X‘in arka tarafında üçlü kamerası bulunuyor. Katlanmış haldeyken bu kameraları ön kamera gibi kullanabiliyorsunuz. Tablet modundayken de yine ön tarafta bir kamerası mevcut. 40 MP ana kamera sensörü, 16 MP ultra geniş açı lensi ve 8 MP telefoto kamerası mevcut.

Hem Samsung hem de Huawei bu telefonlarda iki batarya kullanarak katlanabilirlik konusunda sıkıntıyı çözmüşler. 4500 mAh batarya gücüne sahip olan Huawei Mate X, 55W Huawei SuperCharge teknolojisi ile 30 dakikada %85 şarj olmasıyla bu konuda bir rekora imza atıyor.

Huawei Mate X tanıtımında çekilen videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Güzel telefonlar da tabii alabilene 🙂 Dolar kurununun etkisini ve üzerine de ülkemizdeki vergileri düşündüğümüzde 15 bin TL civarında olacak gibi duruyor. Alabilene hayırlı olsun.

Kaynaklar: Webktekno, ShiftDelete, The Economic Times, Chip, CNN Türk

Yorum yaz: