“Köpek Mi Hızlıdır Çita Mı” Hikayesinin Gerçeği

“Köpek mi hızlıdır çita mı?” olayı aşağıdaki fotoğrafla birlikte şu şekilde anlatılmaktadır:

Köpek mi hızlıdır Çita mı

Köpek mi daha hızlı, çita mı? Bunu öğrenmek için bir yarışma düzenlenir. Köpekler koşmaya başlar, çita yerinden hareket etmez. Yarış koordinatörüne çitanın neden koşmadığını sorarlar. Koordinatör cevabı ise, “Bazen kendini kanıtlamaya çalışmak bir hakarettir“.

Hikayenin verdiği mesaj muazzam tabii ki. Fakat bu fotoğrafın gerçeği bu olay değil maalesef. Başlangıçta sakin şekilde oturan çitayı gösteren bu fotoğraf, 2000 yılında Audi S4 Quattro otomobilinin reklam kampanyasının bir parçası olarak çekildi. Fotoğrafın gerçek hali aşağıdaki gibidir, hemen altında Audi reklam yazısı bulunuyor.

Köpek mi hızlıdır Çita mı

Fotoğraf, 2000 yılında BBH Londra reklam ajansı tarafından çekilmiş/hazırlanmış ve “ispatlanacak bir şey yok” sloganıyla yayımlanmıştır.

Fotoğraf gerçek bir olayı göstermese de, 1937 yılı Aralık ayında Londra’nın Romford Stadyumunda çitalar ve köpekler arasında gerçek bir yarış düzenlendi. Yarışı çitalar kazandı. Yabani bir çita saatte yaklaşık 105 km hıza ulaşabilirken, köpek ise saatte yaklaşık 65 km hıza ulaşır.

Verilen mesaj her ne kadar anlamlı ve güzel olsa da, her okuduğumuza inanmamak gerekir.

Yorum yaz: