Şarbon Nedir, Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir?

Son zamanlarda gündeme çok geldi ve birçok kişiyi tedirgin etti. Peki bu şarbon nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, nasıl korunabiliriz ve nasıl tedavi edilir? Detaylarına bakalım…

Şarbon nedir?

Şarbon nedir

Şarbon, “bacillus anthracis” adı verilen bakterinin neden olduğu, hayvansal kökenli, insanları etkileyebilen bulaşıcı ve ciddi bir hastalıktır. Deri şarbonu, sindirim sistemi şarbonu ve akciğer şarbonu olmak üzere 3 çeşit şarbon hastalığı vardır.

Nasıl bulaşır?

Şarbon hastalığı, insandan insana bulaşmaz. Vücuda çeşitli şekillerde girebilir.

– Deri yolu ile bulaşma: Şarbonlu hayvan ve hayvan ürünleriyle ya da bu hayvanların mikrobu bulaştırdığı eşya ve malzemelerle temas etme yoluyla bulaşır.
– Sindirim yolu ile bulaşma: Şarbonlu hayvanların etlerinin çiğ veya az pişmiş olarak yenmesi yoluyla bulaşmasıdır.
– Solunum yolu ile bulaşma: “Bacillus anthracis” bakterilerinin solunmasıyla bulaşma.

Belirtileri nelerdir?

Deri şarbonu; deride yaralar meydana getirir. Ateş, bulantı ve bitkinliğe neden olur.

Sindirim şarbonu; ateş, bulantı, kusma, boğaz ağrısı, karın ağrısı, karında şişkinlik ve lenf bezlerinde şişmeye neden olur. Sindirim sisteminde kanamalar yapar.

Akciğer şarbonu; boğaz ağrısı, hafif ateş ve kas ağrıları gibi soğuk algınlığı benzeri belirtilerle başlar. Birkaç gün içerisinde ağır solunum problemleri, ateş yükselmesi, şok ve sıklıkla menenjit (beyin ve omurilik zarlarının iltihabı) ortaya çıkar.

şarbon hastalığı

Nasıl korunabiliriz?

Çiğ ya da az pişmiş et yenmemelidir. Mümkün olduğunca hayvan, hayvan eti ve derisi ile çıplak etle temastan kaçınılmalı; koruyucu eldiven kullanarak önlem alınmalıdır. Hayvanlarla ve hayvan ürünleri ile temasta olanların beden temizliğine özen göstermeleri, ellerin temas sonrasında sabunla yıkanması çok önemlidir. Ete temas eden bıçak, tahta vs. eşyalar da mutlaka deterjanla yıkanmalıdır.

Nasıl tedavi edilir?

Hastalara uygun antibiyotik tedavisi başlatılır. Tedavi süresi bakterinin vücuttan uzaklaştırılmasına bağlı olarak değişir. Şarbon insandan insana bulaşmadığından hastanın yakınlarına herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur.

Şarbon hastalığının erken dönemde teşhis edilmesi önemlidir. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanma riski mevcuttur. Bu nedenle yukarıda bahsedilen belirtiler ortaya çıktığında acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

NOT:

Gündemi çok meşgul ettiğinden dolayı böyle bir yazı paylaştım. Konu hakkında bir uzmanlığım yok, bu nedenle yukarıda yazılı bilgiler araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz doktorunuza danışabilirsiniz.

Gündemle alakalı diğer gönderileri görmek için tıklayın.

Yorum yaz: